“BEWERKTE VOEDING IS ONGEZOND”

Hé, ik ga je niet zeggen dat een donut of zak maltesers supergezond is, maar zeggen dat het ongezond is klopt ook niet.

Voeding op zichzelf kan niet gezond of ongezond zijn. Het voedingspatroon daarentegen wel. Eet je de hele dag snoep en koek is dat natuurlijk superongezond. Maar 1 koek per dag? Maakt dat je gelijk ongezond?

Heb je vroeger op school ooit wel eens een kikker (of wellicht een ander dier) ontleed? Nou ga ik hier niet dieper op in, want hier heb ik geen verstand van. Maar in plaats van een kikker, laten we een voedingsproduct eens ontleden.

Voeding kan bestaan uit 8 stoffen, namelijk: de macronutriënten, dat zijn koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. En de micronutriënten, dit zijn mineralen, vitamines en bio-actieve stoffen. Hiernaast bestaat een groot deel van het product ook uit water.

Geen van deze stoffen (macronutriënten of micronutriënten) is ongezond. Toch zijn alle voedingsmiddelen die je eet hieruit opgebouwd. Dit betekent dat een voedingsmiddel op zichzelf niet ongezond kan zijn.

Maar… Hoezo is een zak maltesers niet ongezond dan?

Let me tell you.

Het gaat allemaal om de balans. De hele dag alleen maar maltesers eten zou wel heel ongezond zijn. Je hebt nutriënten nodig om te overleven, de belangrijkste zijn eiwitten, vetten en koolhydraten (ook op volgorde). Eet je alleen maar maltesers dan mis je het belangrijkste macronutriënt, gok jij het al? De eiwitten.

Je lichaam heeft nou eenmaal al deze nutriënten nodig om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Zie het als een bouwproject (van een huis). De eiwitten zijn de producten, denk aan de bakstenen, deuren, ramen, etc. Die heb je nodig, want zonder dat is er geen huis. Zonder cement heb je er alleen ook niet veel aan… Zie dat als de vetten, die heb je ook nodig, alleen niet megaveel. Het huis bouwt zich niet vanzelf op, je hebt bouwvakkers nodig, dit zijn de koolhydraten, deze leveren de energie. Dan als laatst hebben we nog de vitamines en mineralen, die kan je vergelijken met het gereedschap dat de bouwvakkers gebruiken. Het zou heel misschien zonder kunnen, maar dan houd je het ook niet lang vol. Alles heeft z’n functie en alles moet in balans zijn.

Eet je dus alleen maar die maltesers of iets anders? Dan heb je dus alleen maar de bouwvakker zonder materiaal, daar heb je vrij weinig aan. Je wilt dus zo’n gevarieerd mogelijk voedingspatroon hebben waarbij je erop let alle nutriënten binnen te krijgen (lees hier meer over in dit artikel).

Nou is er wel 1 grote maaaarrr aan bewerkte voeding.

Ons lichaam kent namelijk niet de verhouding tussen suiker, zout en vet. Vroeger kwam deze verhouding in de natuur nooit voor. Ons lichaam weet niet zo goed wat het hiermee moet, maar vindt het wel echt megalekker. Voeding is niet alleen gemaakt om te voeden, er zit een hele marketing achter. Hoe hard moet je bijten op een malteser voor de perfecte crunch? Hoe vol moet de zak maltesers zitten om hem in een keer op te eten. Hier worden miljoenen euro’s ingestopt, niet gek dus dat jij er soms niet vanaf kan blijven.

Deze producten worden gemaakt om te ‘overeten’ oftewel, wanneer je een hap neemt wil je gelijk de rest van de zak opeten. Je eet er dus snel te veel van waardoor je sneller te veel Calorieën binnen krijgt. Dit resulteert uiteindelijk in (chronisch) aankomen (in vetmassa) en dit kan wel ongezond zijn. Dit kan uiteindelijk zorgen voor allerlei (welvaarts)ziektes (metabool syndroom). Maar kan jij bewerkte voeding in je voedingspatroon verwerken zonder dat je ervan aankomt en terwijl je nog steeds de basis binnen krijgt (eiwitten, vetten, vitamines, etc.) dan is er niks mis mee en mag je er zeker van genieten (doe ik ook gewoon)!

Conclusie:

Het is dus niet zo dat een voedingsmiddel gezond of ongezond is. Je voedingspatroon kan daarentegen wel gezond of ongezond zijn. Het is belangrijk dat je alle nutriënten binnenkrijgt (eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, etc.), dit doe je door goed gevarieerd te eten (en wellicht je Calorieën te tellen). Je kan best bewerkte voeding eten, alleen zorg ervoor dat je het met mate doet, en het een aanvulling is op een nu al goed voedingspatroon waarbij je niet aankomt.

Podcasts die kunnen helpen:

Vond je dit interessant?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via Whatsapp