“JE MOET 6-8 MAALTIJDEN PER DAG ETEN”

Ook weer zoiets…

5+ maaltijden moet zogenaamd zorgen voor een: verhoogde stofwisseling, betere vetvebranding, verminderde vetopslag, meer energie en nog wat meer onzin.

Well.. deze ‘mythbuster’ had er niet tussen gestaan als dit allemaal klopte.

Persoon: “Door 6+ kleinere maaltijden in plaats van 3 grote maaltijden zal je meer afvallen.”

Tim (That’s me writing): “Is dat zo? Hoe komt dat dan?”

Persoon: “Als je 2 of 3 eetmomenten hebt gaat je lichaam energie opsparen, je vetverbranding komt daardoor op een laag pitje.”

Tim: “Ahhh.. Dus stel iemand eet 2500 Calorieën en 6 maaltijden of hij eet er 2300 met 3 maaltijden. Dan zou hij meer afvallen met de 2500 puur door het feit dat het 6 maaltijden zijn?

Persoon: “Nouja… Hij slaat Calorieën op en zo bij de 3 maaltijden om die 2300 vast te houden… Dus hij kan dan meer verliezen dan met 2500 en 6 maaltijden, dan weet je lichaam dat je zeker genoeg binnen krijgt.”

Tim: “Jep… Makes sense…” (maar niet heus)

Zo werkt ons lichaam niet.

De energiebalans is altijd wat telt (Hier is ook een artikel over). Als dezelfde persoon 2300 vs 2500 Calorieën eet, ongeacht hoeveel maaltijden zal deze ALTIJD meer afvallen met 2300. De enige redenen waarom een lichaam echt niet meer zou kunnen afvallen is wanneer je zo dun wordt dat het gevolg orgaanfalen is.

Als er een spaarstand bestond, waarom was dan zowat iedereen tijdens de oorlog broodmager? Als je niet eet, val je af. De maaltijdhoeveelheid maakt daarbij niet uit. Je stofwisseling is niet opeens sneller bij het eten van meer maaltijden (Het is alleen vaker actief, maar dat maakt geen verschil in vetverlies).

Het gaat niet om de hoeveelheid maaltijden, het gaat om de hoeveelheid Calorieën die je eet. Bij (bijna) elke maaltijd die je eet stijgt je insuline, dit is iets goeds (dit verlaagt uiteindelijk je bloedsuiker). Elke maaltijd die je eet verhoogt ook je stofwisseling, dit heeft te maken met je TEF (de energie die nodig is om het eten te verteren). Echter hoe hoog de TEF is gaat om de totale hoeveelheid Calorieën, en niet de hoeveelheid maaltijden.

Eet je 3 grote maaltijden, krijg je 3 grote spikes, Hier blijft je stofwisseling als het ware langer actief. Eet je 6 kleine maaltijden, dan krijg je 6 kleine spikes. Hier blijft je stofwisseling minder lang actief. Logisch, het eten is immers sneller verteerd.

Insuline zorgt voor de opname van koolhydraten (glucose) en zet daardoor even de vetverbranding stop (dit is wat mensen bang maakt). Dit heeft verder niks met vetverlies te maken en op momenten dat je niet eet zal je lichaam automatisch weer overgaan op vetverbranding (denk maar eens aan een hele nacht slapen).

Even samengevat: Stel je eet 2500 Calorieën, dan zal je met 3 of 6 maaltijden geen verschil merken qua gewicht en zal je bij allebei evenveel afvallen (mits je in een energietekort zit). De hoeveelheid Calorieën tellen. Je maakt bij 6 maaltijden vaker insuline aan, maar hier zal het insuline ook weer sneller weg zijn omdat er minder wordt aangemaakt dan bij de 3 maaltijden. Denk nog even terug aan die spikes, 3 grote of 6 kleine. Netto is het allebei hetzelfde. Je lichaam stuurt alleen de hoeveelheid insuline op die je op dat moment nodig hebt, en dat is dus gebaseerd op de hoeveelheid Calorieën, niet de hoeveelheid maaltijden. De hoeveelheid maaltijden maakt dus niet uit, de hoeveelheid Calorieën daarentegen wel (Hier leer je meer over je Calorieën goed tellen).

Wat betreft het meer energie hebben… Heb je geen energie moet je eerder een blik werpen op je slaappatroon… Of geen koolhydraten uit je dieet schrappen. Eet de hoeveelheid maaltijden die jouw voorkeur krijgt en die jij efficiënt vindt in het leven dat je nu leeft. 6 maaltijden als je amper tijd hebt, heeft bijvoorbeeld geen zin. Er is geen goed of fout, onthoud dat. Doe wat voor jou werkt. Het zijn niet het aantal maaltijden, maar het aantal Calorieën dat uiteindelijk uitmaakt. Eet je dus liever 3 dan 6 maaltijden (of omgekeerd), dan is dat helemaal prima! En ohja ook na 20:00 mag je gewoon nog eten (totaal aantal Calorieën telt)!

Vond je dit interessant?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel via Whatsapp